Kunskap ger kompetens

Kunskap ger kompetens

Kunskap ger kompetens

JO kritisk till att poliser stoppade journalister från att filma polishus

Det var efter en tumultartad händelse i Rinkeby som Sveriges Television anmälde Polismyndigheten till Justitieombudsmannen, JO. Ett team bestående av två journalister hade varit och filmat polishuset i Rinkeby för ett tv-inslag när polis dök upp och avbröt verksamheten.

En av journalisterna befann sig vid tillfället i en SVT-målad bil medan den andre stod framför polishuset och filmade. Sju beväpnade poliser har då ingripit och skrikit åt journalisten att sluta filma samt att detta var brottsligt. De har sedan tagit ifrån honom hans kamera, tagit tag i hans handleder och lett bort honom mot en husvägg. Journalisten har förklarat att han arbetar på SVT och visat sitt pressleg – samt pekat på bilen med kollegan en bit bort. Poliserna har då pratat med kollegan som förklarat att man filmat inför ett tv-inslag.

Det fanns inget lagstöd för att avbryta journalisterna och söka igenom kameran när de filmade polishuset i Rinkeby. Att det felaktiga ingripandet inte dokumenterats är samtidigt inte godtagbart och om det beror på att poliserna velat dölja sitt felaktiga ingripande är det ”självfallet helt oacceptabelt”. Det konstaterar Justitieombudsmannen i ett beslut.

Läs mer: Lexnova Länk till annan webbplats.

TT Kompetens

105 12 Stockholm

E-post: info@ttkompetens.se

Tel: 076-12 96 700

TT Kompetens är ett varumärke inom TT Nyhetsbyrån