Filmade istället för att hjälpa – hård kritik från räddningspersonal
Vid flera drunkningsolyckor har personer fotograferat och filmat skadade och avlidna personer, bland annat en 17-årig pojke i Degerfors. Såväl polis som räddningspersonal är mycket kritiska till agerandet. Ida Texell, räddningschef i Attuna säger till SvD att ”en spärr har släppt” när det gäller hur människor beter sig vid olyckor.
– Jag har varit i situationer med föräldrar till barn som förolyckats och jag vet hur hemskt det är. Det är något som skär i hjärtat. Att tänka sig att föräldrarna dessutom ska behöva stå ut med att någon har fotograferat deras barn. Det är oanständigt, så oerhört respektlöst, säger Ida Texell till SvD.
Enligt Catharina Ekdal, jurist och utbildare vid TT Kompetens, är det inte olagligt att filma på offentlig plats. Däremot att sprida bilderna. Exempelvis kan lagen om Olaga integritetsintrång bli aktuell.
Läs mer: SvD Länk till annan webbplats., Sveriges Radio
Länk till annan webbplats..
Var går den juridiska gränsen för filma vid olyckor? Det är en av frågorna vid TT Kompetens specialkurs Människor på bild och juridiken den 13 juni 2018. Utbildare är juristen Catharina Ekdahl som är expert på frågor kring fotografering och bilder. Läs mer.
notiser
TT Kompetens
105 12 Stockholm
E-post: info@ttkompetens.se
Tel: 076-12 96 700
TT Kompetens är ett varumärke inom TT Nyhetsbyrån