Kunskap ger kompetens

Kunskap ger kompetens

Kunskap ger kompetens

Kameradrönare flög över Forsmark

Från och med 7 september råder det flygförbud över kärnkraftverken i Forsmark och Ringhals. Orsaken är de drönare som flugit över både de svenska kärnkraftverken och kärnkraftverk i Frankrike.  Just nu råder ett tillfälligt flygförbud. Från 15 oktober är det permanent, rapporterar Sveriges radiolänk till annan webbplats (7 september 2015).

Flygförbudet gäller alla luftfartyg inklusive drönare och modellflygplan. Militära och myndighetsstyrda flygningar som till exempel polis, ambulansflyg, brand- och räddningsflyg berörs inte av flygförbudet.

P4 Upplandlänk till annan webbplats rapporterar att polisen misstänker att någon har flugit med kameraförsedd drönare vid Forsmarks kärnkraftverk, vid tre tillfällen i augusti.

- Det råder fotoförbud här, bara det gör att man bryter mot lagen genom att flyga med sådana här drönare, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmark. 

Skyddsvakter har observerat ett flygande föremål - troligen drönare - över området. Både polis och skyddsvakter har sökt av omgivningen, men inte hittat något misstänkt fordon.

Området runt Forsmark är klassat som skyddsobjekt och händelsen misstänks vara ett brott mot skyddslagen.

Sveriges radio/2015-08-18


TT Kompetens

105 12 Stockholm

E-post: info@ttkompetens.se

Tel: 076-12 96 700

TT Kompetens är ett varumärke inom TT Nyhetsbyrån