Kunskap ger kompetens

Kunskap ger kompetens

Kunskap ger kompetens

Drönare problem vid USA-bränder

Som om inte brandmännen har nog med problem med att få bränderna i södra Kalifornien under kontroll. Nu hindras deras arbete av drönare från nyfikna privatpersoner.

Den torra delstaten plågas av omfattande skogsbränder. Men elden är inte räddningstjänstens enda fiende. Flera obemannade flygfarkoster har stört insatsen.

Många hobbyfotografer använder drönarna för att ta bilder av katastrofer. Och vattenbombningen längs vägen mellan Los Angeles och Las Vegas försvårades av minst fem drönare.

- Snälla, sluta flyga hobbydrönare över området. Vi kan inte riskera att våra helikoptrar kolliderar med dem. Vi kan riskera liv, sade Gerrelaine Alcordo, talesperson för skogsmyndigheten, enligt CNN.

Ett regnoväder har hjälpt till att dämpa bränderna. Från San Bernadino vittnades om panikartade "undergångsscener" på fredagen, med människor som tvingades fly från sina fordon och andra från sina hem.

Dessutom har minst fem campingplatser, norr om Wrightwood, fått lov att utrymmas. Camparna väcktes plötsligt och grep tag i sina ägodelar innan de bussades i väg till en närliggande skola.

Bland de 300 som evakuerades fanns 90 flickscouter och omkring 130 hörselskadade barn, uppger NBC California. Det finns dock inga rapporter om skadade.


TT / 2015-07-19


TT Kompetens

105 12 Stockholm

E-post: info@ttkompetens.se

Tel: 076-12 96 700

TT Kompetens är ett varumärke inom TT Nyhetsbyrån