Kunskap ger kompetens

Kunskap ger kompetens

Kunskap ger kompetens

Ambulanspersonal vill förbjuda foton av olycksplatser

Närgångna personer som fotograferar på olycksplatser får Alarm Ambulansförbundet att reagera starkt. Inför ett nytt brott kallat otillbörlig olovlig fotografering, föreslår förbundet.

- Folk tar upp plats och kommer närmare och närmare. Vi får ständiga rapporter om fotograferande människor som vill ta sig så nära som möjligt, säger förbundets ordförande Henrik Johansson till TT.

Han tar som exempel en stor trafikolycka i Stockholm i helgen.

- Där var det en klunga av människor som höll sina telefonkameror ungefär som på ett bröllop, från några meter bara. Det blev en ohållbar situation för blåljuspersonalen.

Den föreslagna skärpta lagen kommer i målkonflikt med journalisters arbete medger han, men understryker att det stora problemet är allmänheten.

Problemet är snabbt växande, vilket Henrik Johansson delvis kopplar till tv-serier som glorifierar snabb fotografering vid utryckningar.

- Det skapar någon slags underhållning av räddningsarbetet som för en drabbad individ kan handla om att överleva.

- Någonting har blivit skruvat. Man ska inte ta bilder på människor som sitter fastklämda i bilar eller hoppat från en bro eller så. Det är djupt oetiskt, precis som när folk tar bilder i stället för att hjälpa till.

Förbundet ska uppvakta justitiedepartementet samt myndigheterna MSB och Socialstyrelsen i frågan.

Lars Pedersen/TT/2015-10-19


Journalistförbundet kommenterar i tidningen Journalisten Ambulansförbundets förslag. Läs mer.länk till annan webbplats

TT Kompetens

105 12 Stockholm

E-post: info@ttkompetens.se

Tel: 076-12 96 700

TT Kompetens är ett varumärke inom TT Nyhetsbyrån